VELIKO MU – SET GODIN

Prestanite da se trudite da budete savršeni – budite izuzetni!

Šta je veliko MU?

Krenimo od istine. U stvari, krenimo od dve tvrdnje koje su istinite:
1. Jedino ako ste izuzetni, možete da se razvijate.
2. Jedina prepreka da budete izuzetni jeste, Vaša sposobnost da ubedite svoje saradnike da nešto ostvare.

Nekada davno 95% uspeha, činilo je samo pojavljivanje. Bilo je dovoljno, da ponudite dobar proizvod, po dobroj ceni, na pouzdan način. Bilo je dobro, biti lokalac. Dug staž je bio koristan. Pristojan kvalitet i lična usluga, takođe su bili značajni.

Ali ne više. Dobro više nije dovoljno, pošto je sada sve dobro. Imamo nerealna očekivanja u pogledu kvaliteta, a takva očekivanja nam se svakodnevno ispunjavaju. Ne želimo da budemo samo zadovoljni, već i oduševljeni.

To nije sve, pošto je danas sve udaljeno, za samo jedan klik mišem. Nije dovoljno ni biti lokalac.

Crkvice uništavaju megacrkve opremljene energičnim rok bendovima i kompletnim obdaništima. Kopirnice, građevinske firme, gvožđare i poslastičarnice uništavaju veći, brži, jeftinjiji ili življi poduhvati na nacionalnom nivou.

Ako imate sreće, mnogo sreće, možda ćete uspeti da plivate, da se poravnate, da se nekako borite s napadom, dok pokušate da vodite svoj posao, kao i obično. Možda ćete uspeti da izmenite taj posao, koji Vam propada zbog bogatijih, većih i bržih konkurenata. Ali zar nebi bilo lakše, da ostavite taj strah za sobom i da se, umesto toga, razvijate?

Razvićete se čim odlučite da postanete izuzetni i učinite nešto povodom toga. Izuzetnost ne zavisi od Vas. Izuzetnost je u očima drugih. Ako su drugi ubeđeni, da je nešto što Vi radite vredno pomena, to je samim tim i izuzetno.

Sve se svodi na sledeće. U našem prenaseljenom svetu, punog medija, u kome je sve dobro, Vaša poruka ne može da se probije. Priča o Vašoj neprofitabilnoj organizaciji, advokatskoj kancelariji, o Vašim poduhvatima, uslugama – šta god da je u pitanju – cenzuriše se i briše.

Izuzetnost nije u oko drugih. Uopšte nije bitno, koliko ste truda uložili u nešto i da li Vi smatrate, da je to odlično. To zavisi od drugih. Ako drugi misle da je novina vredna pomena, onda imate LJUBIČASTU KRAVU. Međutim, s vremena na vreme, neke novine su toliko izuzetne, pa mogu promeniti i pravila igre (Vaša nova inovacija, postaje bitnija čak i od ljubičaste krave) – a to je veliko MU (vrhunska ljubičasta krava, izvanredna inovacija koja potpuno menja, pravila igre).

Da, Vama je potrebna LJUBIČASTA KRAVA, ali veliko MU, ide korak napred. Da bi ste se razvijali brzinom koju razvijena zajednica i tržište zahtevaju, Vi i Vaše kolege, morate pronaći veliko MU – ideju koja će zapanjiti ljude i naterati ih da je primene (kršenjem svih dosadašnjih pravila biznisa).

Svoju organizaciju morate učiniti izuzetnom. Stvorite kulturu gde se veliko MU redovno pojavljuje, gde je samo kratki predah između izvanrednih inovacija, nešto što je NORMALNO. Gde zapravo više nema NORMALNOG i gde NOVO NORMALNO predstavlja stalan tok otkrića, koja uzdrmavaju zajednicu i tržište pojavljivanjem izvanrednih inovacija, koje pomažu Vašoj organizaciji da se razvija.

Ako želite spokoj i karijeru, izbor je jasan. Iako je tradicionalni izbor raditi za veliku kompaniju, javno preduzeće, kompaniju za koju je svako čuo i koja navodno pruža sigurnost na duže staze, danas smo suviše pametni za to. Danas ljudi znaju da prava sigurnost, potiče od razvoja.

Naša ekonomija je izgrađena na organizacijama, koje se razvijaju. Akcije rastu, ako se kompanije razvijaju. Život bude spasen, ako se humanitarne organizacije razvijaju. Karijere se grade i napreduje se ako postoji razvoj. Sve što se razvija, ne razvija se večno, ali to je u redu, pošto nam ostaje iskustvo, koje steknemo i možemo ga poneti sa sobom.

Međutim, želeti razvoj i postići razvoj, su dve različite stvari Organizacije su mahom paralizovane, zaglibile su se i blenu u paradoks razvoja. S jedne strane, jasno im je da razvoj donosi boljitak. S druge strane se boje, zaprepašćene su zato što razvoj podrazumeva promene, promene podrazumevaju rizik, a rizik može i ,,usmrtiti,,. Niko ne želi da pogreši i pokvari nešto što je dobro, zato organizacija samo sedi i ne mrda se.

Paradoks razvoja je zarazan i utiče na neprofitne organizacije, velike kompanije, firme u začetku, pa čak i na pojedince. Neprestano potresa milione zaposlenih i investitore. Kako da prihvatite ideju o LJUBIČASTOJ KRAVI? Kako da razumete, da je Vaša potraga za velikim MU (inovacijom koja menja pravila igre) najbitniji razlog (ne, ne najbitniji, nego jedini razlog), da danas uradite pravu stvar? Ne postoji logičan, dokazan i detaljan model, kojim se možete savremeno voditi. Naprotiv, postoji haotične šumske putanje i putevi sporednim pravcima, koji zahtevaju neuobičajenu posvećenost, nenadmašno rukovođenje i smelost da sanjate. Da li vredi, ostati na tom putu? Samo ako želite da se razvijate. Samo ako Vam je dosadilo da budete zupčanik u mašini koja ukida ljudskost. Samo ako ste spremni, da se prihvatite potrage za velikim MU.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: