OLOVO I MANGAN

Ovi metali se proizvode širom sveta. Severna Amerika vlada ovim tržištem ispred, Australije i Perua. Proizvodnja olova metala ili olova za topionice, zavisi isključivo od industrijski razvijenih država u Evropi i Severnoj Americi, u kojima je najveći deo ove industrije. Mangan je metal koji ne može sam da se koristi – on se pre svega upotrebljava u crnoj metalurgiji, kao legura s gvožđem ili bakrom (kuprolegura). To je isključivo metal za dodavanje, od kapitalnog značaja za učvršćivanje hemijskih i mehaničkih svojstava liva i čelika. Zajedno sa hromom i volframom, mangan daje čeliku potpunu čvrstinu, tako da se ne može deformisati – zato se ova legura koristi za izradu alata, šina za skretnice, raonika za plugove, ploča za blindiranje. Mangan, zajedno s bakrom, služi za izradu otpornika, sastavni je deo akomulatora, kao sredstvo za depolarizaciju.

Do 80-ih godina XX veka legure gvožđa, bile su u rukama potrošača čelika – od tada, proizvode ih uglavnom metalurzi mangana, koji daju metalurzima razvijenih država element koji ulazi u proces proizvodnje čelika. Glavni proizvođači rude su – Južna Afrika, Gabon, Australija, Brazil (daju rudu s visokim sadržajem mangana), dok Kina, Indija, pojedine države bivšeg SSSR (prodaju rudu s nižim sadržajem mangana). Zaključeni su sporazumi između država, koje imaju rudu i velikih industrijskih razvijenih država koje proizvode bakar – tako je u Južnoj Africi, Samancor zaključio tehnički i finansijski sporazum s japanskim grupacijama (Japan Metals & Chemical & Mitsui) i Feralloys s firmom Mizushima Ferroalloy Co & Sumitomo. Glavni izvoznici su – Gabon, Australija, Brazil, Ukrajina, dok su veliki uvoznici – Japan, Kina i Francuska.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: