NIKL

Nikl je, takođe, materijal za legure (za proizvodnju nerđajučeg čelika s visokom termičkom otpornošću i za galvanoplastiku). Ruda koja je dostigla proizvodnju od 1.045 Mt u toku 1999.godine, vadi se na pet kontinenta. Rusija je najveći svetski proizvođač rude (sa 235.000 t ili 21% godišnje svetske proizvodnje), ispred Kanade (10%) i Australije (7%). Zahvaljujući Novoj Kaledoniji (,,Kaju,,), Francuska je prisutna na svetskom tržištu nikla (sa 6% godišnje svetske proizvodnje). Indonezija, Kuba, Kolumbija i Južna Afrika, dopunjavaju malu listu velikih proizvođača.

Proizvodnja nikla na bazi rude fluktuira prema potražnji, tako da se iz godine u godinu izuzetno mnogo menja – 1999.godine je iznosila 1 Mt i trebala je da ima godišnji rast od 5% (zbog sve veće tražnje nikla, za proizvodnju nerđajućeg čelika). Od 1995.godine javljaju se novi potrošači – u građevinarstvu, pogoni za desumporisanje prirodnog gasa, kontejneri radioaktivnog otpada i uređaji za njegovo sagorevanje i pretvaranje u pepeo (inceneratori). Rusija ostaje prvi proizvođač nikla sa 227.000 Mt/godišnje, ispred Kanade sa 145.000 Mt/ godišnje – pri čemu Evropa sa Rusijom, svetu daje 40% godišnje svetske proizvodnje.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: