BAKAR

Bakar se pravi od davnina, ali industrijski se proizvodi tek od XX veka. Zahvaljujući izvanrednoj provodljivosti elektriciteta i toplote, široko se koristi za potrebe industrije i domaćinstva. Kao materijal otporan na koroziju, ima veliku primenu u građevinarstvu i brodogradnji. Od 1970.godine, bakru konkurišu drugi jeftiniji materijali (plastika tipa PVC, nerđajući čelik i od nedavno optička vlakna (koja postepeno zamenjuju bakarnu žicu u telekomunikacionim uređajima).

Američki kontinent prvi je u proizvodnji rude bakra – Čile i SAD proizvode 46% godišnje svetske proizvodnje bakra. Rudnik Eskondida u Čileu (otvoren 1991.godine), najveći je svetski rudnik bakra. Svetske rezerve (čija je trećina u Čileu), procenjene su na 33 godine proizvodnje. Tržištem rude bakra vladaju severnoameričke i evropske multinacionalne kompanije, prisutne u državama proizvođačima. Veliki rudnici bakra, eksploatišu se u Zambiji i Argentini. Bakrom se trguje u formi žičanih šipki, ploča, blokova, katoda (ovi proizvodi predstavljaju dve trećine, svetske razmene bakra). Rude i koncentrati predstavljaju na svetskom tržištu 18% godišnje razmene bakra, dok se prečišćenim bakrom (bakrencom) trguje sa 16% godišnje svetske razmene. U industrijskoj proizvodnji bakra metala (prečišćenog bakra), preovlađuju Severna Amerika, Azija i Evropa, jednako sa Latinskom Amerikom, dok su države najveći proizvođači bakra metala i dalje SAD, Brazil i Japan.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: