KUKURUZ

Kukuruz je ,,rođen,, na američkom kontinentu – nikakav arheološki podatak ne omogućava saznanje, da li je pre 1942.godine, predhodno prenet iz Evrope. Od tada, prisutan je svuda u svetu, ali ostaje pre svega američka žitarica.

Krajem XX veka, od 600 Mt godišnje svetske proizvodnje kukuruza, američki kontinent proizvodi 56% godišnje svetske proizvodnje kukuruza (od čega odlazi najveći deo, na međunarodno tržište razmene oko 86%). U toj razmeni, SAD učestvuje sa 60-70% izvoza godišnje proizvodnje kukuruza, ispred Argentine, koja redovno napreduje (6% – 1990.godine, 15% – 1999.godine…). Veliki stabilan uvoznik kukuruza, sa oko 16Mt po žetvi je Japan (25% od ukupne godišnje svetske kupovine kukuruza), tako da su najveći uvoznici godišnjeg svetskog prinosa kukuruza (oko 50%) tri države Dalekog Istoka – Japan, Južna Koreja i Tajvan (imaju razvijenu proizvodnju živine i svinja).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: