ŠTA MI JE JOŠ POTREBNO DA ZNAM, ZA IZRADU PRVOG BIZNIS PLANA

Zašto i kada mi je potreban, biznis plan?

Biznis plan predstavlja, mapu poslovnog puta, koja omogućava da se najdirektnije i uz što manje posrtanja, dođe do konačnog cilja – uspešnog poslovanja. Pre nego što se upusti u bilo kakvu poslovnu avanturu, biznismen (preduzetnik, menadžer…) treba da proveri svoju poslovnu ideju, izradom biznis plana i oceni njenu opravdanost realizacije. Ocenom svih relevantnih aspekata poslovanja, preduzetnik smanjuje rizike poslovanja (potencijalne greške pravi na ,,papiru,, a ne u stvarnosti) i komunicira sa svim relevantnim faktorima poslovnog okruženja. Biznis plan nije potreban samo preduzetnicima, već i većim preduzećima. Ukazuje, koliko je inicijalnog kapitala potrebno, za startovanje biznisa, instrument je pristupa potencijalnim investitorima, strateškim partnerima, kreditorima i finansijerima. Omogućava svakom preduzetniku i menadžeru, da brže reaguje i lakše se prilagodi promenama u poslovnom okruženju

Potreban je u svim fazama biznisa – starovanje i širenje biznisa, rast i razvoj poslovanja, obezbeđivanje neophodnih finansijskih sredstva, pronalaženje potencijalnih partnera i investitora, donošenje kvalitetnih menadžment (upravljačkih) odluka i unutrašnje kontrole biznis poslovanja. Idealno bi bilo, da onaj ko priprema biznis plan, bude odgovoran za njegovu realizaciju. Nema razloga da se krije od saradnika unutar preduzeća, jer će oni biti neposredno angažovani prilikom njegove realizacije – biznis plan je rezultat timskog rada. Pritom, nikako ne sme, biti dostupan konkurenciji.

Aktivnosti na izradi biznis plana moraju se koordinirati, pri čemu ne treba imati predubeđenje, da određena poslovna ideja, mora biti uspešno realizovana, jer biznis plan ima funkciju i da odvrati od nerealne primene biznis ideje u praksi – viševarijantni pristup tržišnog poslovanja preduzeća. Informacije iz biznis plana, treba osvežavati nakon određenog vremenskog perioda i nakon značajnih promena u okruženju. Momenat završetka izrade biznis plana, ne predstavlja i završetak ,,druženja,, sa biznis planom – biznis plan se namenski izrađuje i koristiti.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

2 Responses to ŠTA MI JE JOŠ POTREBNO DA ZNAM, ZA IZRADU PRVOG BIZNIS PLANA

  1. I truly enjoy examining about this internet web page, it has wonderful posts. Thank you!

  2. Dan johns says:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: