ŠTA MORAM DA ZNAM O BIZNISU I PREDUZETNIŠTVU

Da li preduzetništvo predstavlja umetnost ili skup veština koje mogu da se nauče (večita dilema – rođen ili naučen)?

Preduzetništvo je fokusirano na inovacije i promene (preduzetnik je agent promena, koji izaziva status quo). Preferira kontinuirano inoviranje (proizvod, usluga, sistem, organizacija, upravljanje…), radi poboljšanja profesionalnih performansi preduzeća. Predstavlja akciono orijentisani način razmisljanja, ponašanja i poslovanja – najdinamičniji i ograničen resurs (veoma skup i težak za kopiranje). Veoma bitan za tržišno pozicioniranje i očuvanje tržišne konkurentnosti (prisutna je filozofija poslovanja u postojećim i sve više u novim preduzećima). Ključni elementi preduzetničkog procesa su, preduzetnik (biznismen) i biznis tim, koji u mnoštvu resursa, identifikuju probleme i uvek traže bolju šansu na tržištu.

Izbor poslovne ideje podrazumeva sagledavanje: bazičnih kriterijuma i analizu poslovnih opcija (sa relevantnim faktorima – korak po korak), moguće alternative u kreiranju poslovnih opcija, forme vlasništva i način obezbeđenja potrebnih finansijskih sredstava. Poslovanje treba da, odražava ličnost i interese biznisa (oblast rada u kojoj preduzetnik uživa i poseduje znanja i iskustva), uz posedovanje tržišnih i profitnih potencijala (“ponudu onoga što kupci vole” – osluškivanje tržišta). Posvećenost biznisu, zahteva balansiranje poslovnih i porodičnih obaveza (kako bi biznis proizvodio profit i pozicionirao se na tržištu). Pri čemu su finansijski resursi limitirajući faktor (u svim fazama biznisa – od razmatranja poslovnih opcija, preko operativnih troškova, do izvora finansiranja). Sa nepostojanjem odgovarajućeg poslovnog iskustva i stručnosti, rizik startovanja i razvoja biznisa je veći (pri čemu partnerski ili franšizing aranžmani, umanjuju rizik poslovanja). Nivo rizika (koncepcijski, proizvodni, finansijski, marketing, rast i razvoj…), uslovljava potencijalne finansijske rezultate biznis poslovanja.

Alternative u kreiranju poslovnih opcija mogu biti: kupovina postojećeg biznisa (firme), startovanje novog biznisa i franšizing – u odgovarajućim formama vlasništva: solo biznis, partnerstvo i korporativni model. Načini obezbeđivanja potrebnih finansijskih sredstava su veoma različiti: od ličnih sredstva, preko porodice i prijatelja, biznis partnera i dobavljača, razvojnih fondovskih i komercijalnih bankarskih kredita, do venture capitala.

I posle svih napora, osnovno pitanje na koje preduzetnik – biznismen, mora da ima adekvatan odgovor je – Da li sam spreman za startovanje i razvoj svog biznisa?

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: