ČUPANJE IZ MULJA – ODUSTAJANJE OD MULJANJA

Velika znatiželja (i muk) naših komšija, sugrađana i prijatelja… govori da je Bor prepun ,,želja,, da nešto novo naučimo (ili bar čujemo). Veoma važan ,,signal,, da svi (povremeno) shvatamo vreme u kome (ne)živimo. Dehumanizacija zajednice i poplava neukusa, nametanje imperativa materijalnog uspeha, individualizma i ,,slobode uma,, glavne su bolesti u našem ,,savremenom okruženju,,. Osluškuju se dnevne priče i čuju zabrinuti glasovi – Kako možemo da izlečimo naše lokalne bolesti? Kada će i da li je moguće, da nam bude bolje… kada ,,niko,, ne teži boljem? Oseća se ipak, da još uvek postoje solidarne vrednosti – prijateljstvo, ljubav, pravda, požrtvovanje, skromnost… – sve ono što polako bledi i nestaje iz civilizacijskog bića. Zaključak je – da će cela zajednica morati da se izbori za ,,povratak starih,, (jačanje novih – stvaranje savremenijih) humanih životnih vrednosti.

Govori se – da su ovo opšte stvari, koje su poznate svakoj babi na pijaci (mlade niko ne spominje) i svi kritičari znaju, šta sve treba uraditi, ali idalje preferiraju status quo. Neaktivnost im pruža siguran zaklon od neuspeha i dobru poziciju za odapinjanje svojih otrovnih strelica natopljenih sarkazmom. Ako svi sve znamo, kako nam se ponavljaju isti problemi, koji su kontinuitetu – sve veći i jači… i dokle će…?

Prema kojim životnim vrednostima funkcionišemo… svi mi… ,,naši uspešni pojedinci i savremena zajednica,,… – ,,nemamo neuspešnih,,… gde nam je mladost (studenti i đaci…)? Nemamo nova radna mesta – mada se desi po koje novo zapošljavanje… pa i neki položaj (uglavnom visoki pozadinski – odbrambeni). Negativna selekcija nas tera ,,bilo gde iz zajednice,, ako ne naučimo da lepimo plakate – CV nikom nije potreban. ,,Elita,, promoviše – ležanje ispod ,,zlatne koke,,. (Ne)Živimo od izbora do izbora, bez sopstvenih i opštih ciljeva, bavimo se sobom i preživljavamo dnevne interese. Naša demokratija, više ne afirmiše ni anarhiju – napredovali smo i sada promovišemo bajke. Ispada, kao da neznamo baš sve, možda i ništa. Ili nas sve to ne interesuje… Proći će… Izdržaćemo…

Ipak… oseća se, kao da je među nama sve više onih (iako nas je globalno, kvalitativno i mladalački – telom i duhom… sve manje), koji želimo da naučimo još po nešto… da krenemo napred… i tragamo za ,,novim zvezdama na horizontu,,. Veliki je uspeh ovako razmišljati i gledati ,,otvorenim oćima univerzum,, ali to nije dovoljno. Ovakve ,,teške misli i aktivnosti,, moramo da preuzmemo širim frontom sa našim građanima, komšijama i prijateljima – ,,skoro celom zajednicom,,. Težina situacije s kojom se suočavamo, može biti pozitivan stimulans za našu izvesniju budućnost, jer razvoj predstavlja najveći i jedini (nagonski) pokret, koji nam preostaje u rešavanju najtežih problema. Ako je Japan mogao ,,da preživi atomsku bombu,, pa i zemljotres, cunami i nuklearnu katastrofu – u jednom udaru (i za 5 narednih godina planira sanaciju i unapređenje svog životnog i poslovnog okruženja) ,,onda bi i Bor mogao da se izvuče iz blata u kome se zaglavio,,. Pitanje za sve nas, je veoma jednostavno – Da li naša lokalna vlast ima nameru, da nas čupa iz mulja? Jer bi to značilo – Da mora da odustane od muljanja!

Vlast mora prestati da ,,gradi kućice od pruća,, i da počne izgradnju ,,utvrđenja,,. Zajedništvo, opšte dobro, poslovnost, kultura i tradicija… – ,,moraju postati cigle, koje će se slagati na čvrst temelj,,. Siguran sam, da velika većina (preostalih) Borana, to i priželjkuje – a prave vrednosti će (kao i uvek, zasvetleti i), afirmisati prave ljude. Tada neće postojati samo ,,ja,, nego će ,,ti i mi,, postati mnogo bitnije. Ako ,,današnja politička elita,, ne shvata i ne teži ovim potrebama (posebno – elitnoj odgovornosti), najverovatnije će završiti kao svaka druga dekadentna manjina – na periodičnim marginama naše zajednice. ,,Sveže snage,, moraće da identifikuju ,,novu elitu,, koja će biti u stanju da realizuje projekat budućeg lokalnog blagostanja, koji će biti ispunjen aktivizmom svih pojedinaca (građana, privrede i vlasti) i jedinstvom suprotnosti svih grupa građana zajednice. Ovakva projektovana dinamika novih lokalnih vrednosti, mogla bi da predstavlja poziv za implementaciju projekta revitalizacije, ekonomskog razvoja i integracije, u okvirima javne strateške matrice. Ovakva forma nema osnov u neosocijalizmu, već u lokalnom globalizmu (…da živimo i radimo u svom okruženju, u skladu sa našim potrebama i resursima, rešavajući sopstvene probleme, koristeći definisane partnerske savremene vrednosti i trendove, radi lakšeg međusobnog razumevanja…).

Goran Stojanović

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: