FAZE I TEME RAZVOJA KLASTERA, MREŽA I KOOPERACIJA

Priprema razvoja klastera

Klasteri i kooperacije ne padaju s neba, već najčešće nastaju korak po korak. Dobra priprema je pola uspeha, mada mora biti jasno da se klasteri i saradnja ne mogu projektovati za stolom i da previše planiranja može da ima čak i negativan efekat na efikasnost mreže. Solidno planiranje i otvorenost za nove izazove, predstavljaju najbolji koncept pripreme razvoija klastera.

Sprovođenje razvoja klastera

Realizacija neke saradnje ili klaster projekta, ne podrazumeva striktno sprovođenje plana, koji je koncipiran u fazi pripreme, već predstavlja otvoren i dinamičan proces. Na promene tržišta i institucionalnog okruženja, treba reagovati fleksibilno i kreativno. Dobra, jasna i bogata informisanost, kao i komunikacija, predstavljaju važan temelj, uspešnog sprovođenja razvoja klastera.

Reforme (promene) u razvoju klastera

Reforma (promene), ne sledi nakon sprovođenja razvoja klastera, već predstavlja stalan proces. Postoje razvojni procesi i nivoi saradnje ili klastera, nakon kojih je uvek poželjno napraviti presek i proveriti put kojim se krenulo. Evaluacija i učenje su najvažnija osnova promena, koja služi kao dokaz da će kooperacija ili mreža i u budućnosti imati smisla, ili da će biti prekinute, ako nestane njihova osnova, Što se ne menja, zastareva i postaje bezvredno.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

One Response to FAZE I TEME RAZVOJA KLASTERA, MREŽA I KOOPERACIJA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: