MORE KAO IZVOR PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POREKLA
23 aprila, 2011 Postavi komentar
Mora koja pokrivaju 70% površine planete Zemlje, trebalo bi prema analogiji, da budu glavni izvor proizvoda životinjskog porekla, ali ona daju samo 5% ukupnog i 15% životinjskog proteina. Prema predviđanjima eksperata, ovaj udeo će se još smanjivati, jer uzgajanje morskih vrsta (ribe, školjke, rakovi) u vodenoj sredini, nije toliko razvijeno, da bi moglo dati isti doprinos, u prvoj trećini XXI veka, kao ribolov. Iako je akvakultura u različitim oblicima, veoma stara ljudska aktivnost, njena proizvodnja 1985.godine iznosila je samo 8% od proizvodnje ribolova, dok je 1995.godine dostigla 23% od proizvodnje ribolova.
Neke tehnike uzgajanja morskih vrsta, počinju rentabilno da se primenjuju u raznim zonama sveta. More bi moglo da bude još mnogo korisnije, kad bi sve države poštovale morski ekosistem i kad ne bi zloupotrebljavale izvesne delove živih rezervi. One bi čak mogle aktivno da učestvuju u obnavljanju prirodnih rezervi okeana. Tehnika zvana ,,morska ispaša,, nudi interesantnu perspektivu.