ZRNOJEDI

Razvoj proizvodnje zrnojeda (svinje i živina) u drugoj polovini XX veka, predstavlja jednu od najizrazitijih pojava u istoriji produkcije životinja u svetu (iako njihov doprinos, svetskoj ponudi životinjskih proteina, iznosi samo 30%). Tendencija povećanja proizvodnje, zapaža se svuda u svetu – i u industrijski razvijenim državama i u državama u razvoju. Ovakav razvoj, može dovesti do još većeg problema u snabdevanju energetskim namirnicama i materijama bogatim proteinima – strateškim namernicama, koje troše ove kategorije životinja.

Postoje odgovarajuće razlike u proizvodnji i proizvodima, među državama i zonama u svetu, u vezi s relativnim značajem vrsta životinja. U SAD-u, proizvodnja živinskog mesa povećana je mnogo više od proizvodnje svinjskog mesa, dok u Zapadnoj Evropi svinjsko meso zauzima sve važnije mesto u ishrani stanovništva. Što se tiče relativnog mesta vrste proizvoda, kao izvora životinjskog proteina, veća je tražnja za jajima od životinjskog mesa u državama bez dovoljno energetskih resursa (jer proizvodnja jaja, zahteva manje energije od proizvodnje mesa). Na izbor utiču i navike stanovništva (u Kini, odnos proteina koje daje jaje, prema proteinu koje daje živinsko meso, iznosi 1,66 – za razliku od SAD, gde je taj odnos 0,25).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: