ZOOTEHNIKA

Ako potrošač, naročito onaj koji široko zadovoljava svoje potrebe, prihvati ideju da nema više povratka i da priroda neće moći više da hrani čovečanstvo bez upotrebe odgovarajuće tehnologije, radi učvršćivanja produktivnosti prirode, otkriće da strategije zamene koje su veoma različite, mogu razviti produkciju životinja. Pogrešno je misliti da je sve svuda moguće i po nahođenju, manje ili više koristiti faktore proizvodnje – vodu, đubrivo, borbu sa štetočinama i bolestima životinja i biljaka.

Države sa velikom zootehničkom tradicijom (Novi Zeland, Irska, Francuska, Danska i Holandija), imaju raznolike primenljive strategije, ali njihovi nacionalni sistemi imaju zajedničke karakteristike – obezbeđuju svom stanovništvu visok nivo ponude u životinjskim proteinima (među najvišim u svetu 2,5 – 3 puta više od svetskog proseka) i raspolažu kapacitetom, promenljivim ali velikim, da plasiraju deo svoje proizvodnje na međunarodno tržište. Ovakva praksa ukazuje na – strateški značaj bogatstva u poljoprivrednom prostoru (obilnom i jeftinom, kako po zemljišnoj vrednosti, tako i po vrednosti eksploatacije) i mogućnosti da se nedostatak prostora nadoknadi upotrebom koncentrovanog krmiva, bilo da se ono proizvodi u državi ili se uvozi.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: