BILJOJEDI

Oni su i dalje, krajem XX veka, glavni snabdevači životinjskim proteinom – 45% od ukupnog bilansa (u kome 26% predstavlja mleko i 17% govedina, ovčetina, meso koza i drugih preživara, kao i konjsko meso). Relativna orijentacija prihvaćena u svetu od 1961.-2000.godine podstiče na opravdana pitanja, budući da je proizvodnja mleka u ovom periodu povećana samo 50%, dok su – proizvodnja mesa od herbivora (preživara) povećana za 100%, proizvodnja jaja povećana za 250% i proizvodnja živinskog i svinjskog mesa povećana za 350%.

Valja imati u vidu, da je 69% obradive površine idalje pod travom. Relativno skromnim povećanjem broja herbivora, ova površina biće manje valorizovana. Za ovako malo povećanje postoji više razloga i njihovo tumačenje je složeno. Jedan od razloga je i visoka koncentracija zasićenih masnih kiselina u proizvodima – meso i mleko preživara. Njihove posledice po zdravlje, učestalost kardiovaskularnih oboljenja, potrošači uzimaju više u obzir u Severnoj Americi, nego u Zapadnoj Evropi. Pored ostalog, sposobnost reprodukcije i brzina rasta ovih vrsta, sporiji su od reprodukcije i brzine rasta živine. Trebalo bi uzeti u obzir i međusobnu koordinaciju raznih karika jedinica za proizvodnju, koja je bolja i efikasnija za živinu i svinje, nego za krupnu stoku.

Postoji i opasnost da se količina mleka po stanovniku idalje smanjuje, što je izuzetno štetno za kvalitet obroka u proteinima i vitaminima, ali isto tako i u mineralima, jer je mleko najsigurniji i najznačajniji izvor kalcijuma. Poznato je i da proizvodnja mleka u državama u razvoju, pati od klimatskih faktora i tehničkih problema u savlađivanju sistema proizvodnje (prikupljanje, rashladna linija, posude za mleko, problemi vezani za nedostatak i kvalitet vode).

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: