VODA – STRATEŠKI RESURS

Preko milijardu stanovnika na planeti ne može da dođe do čiste vode. Zbog lošeg kvaliteta vode za piće, u svetu svakog dana umire 25.000 osoba, od kojih su polovina deca.

Planeta Zemlja ima ogromne količine rezerve vode, ali je samo 2,5% od tih rezervi slatka voda, koja je raspodeljena veoma nejednako (28 država u kojima živi 6% svetskog stanovništva, ima veću hroničnu nestašicu vode, dok se 80 država sa 40% svetskog stanovništva, povremeno suočava s nedostatkom vode).

Svake godine, ljudi potroše 3.500 km3 vode (ogroman vodotoranj s linijom presecanja od 15 km). Poljoprivreda u kojoj se voda koristi za navodnjavanje (69% od ukupne svetske potrošnje), najveći je potrošač. Godišnja potrošnja vode u industriji iznosi 23% od ukupne svetske potrošnje, dok potrašnja za potrebe domaćinstva iznosi svega 8% od ukupne svetske potrošnje vode. Svake godine u svetu se navodnjava 260 miliona hektara poljoprivrednog prostora: 70% u Aziji (od toga, samo u tri države: Indiju, Kinu i Pakistan – 50%), po 10% u Evropi i Severnoj Americi i 5% u Africi.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: