DRŽAVA

Od nastanka koncepta država-nacija, država organizuje i obezbeđuje dobro funkcionisanje ekonomskih aktivnosti domaćinstva i preduzeća. Kako su ekonomije postajale kompleksnije (povećanje broja aktivnosti…), država je sve više nastojala da prilagodi svoju ulogu i sredstva za intervenciju (koja variraju zavisno od kulture poslovanja u državama).

Ekonomsku politiku jedne države predstavlja način na koji ona interveniše u državnim strukturama (oblasti u kojima ona može intervenisati, pokrivaju celokupnu ekonomsku aktivnost). Velike moderne ose intervencije države, koje su se stabilizovale posle drugog svetskog rata su: industrijska politika (intervencija u proizvodnji preko javnih preduzeća ili putem donošenja pravnih normi o konkurenciji); politika dohotka i smanjenje nejednakosti; poreska politika (deluje na potrošnju i štednju); monetarna politika (ima cilj regulisanja novčane mase); budžetska politika (delovanje države na prihod ekonomskih subjekata); i poslovna politika i politika deviznog kursa u odnosu na inostranstvo.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: