ULAGANJA I PROIZVODNJA

Ulaganje se sastoji od kupovine dobara namenjenih upotrebi u procesu proizvodnje preduzeća. Ono omogućava da se poveća globalna produktivnost ekonomske jedinice. Jedan deo investicija koristi se prvo, za prostu obnovu onoga što postoji (neophodno amortizaciono ulaganje). Rast produktivnosti pozitivno se odražava na rentabilnost preduzeća, koja može da omogući povećanje dobiti ili plata. Ulaganje na ovaj način predstavlja, presudan faktor u ekonomskoj evoluciji.

Cilj preduzeća je da ostvari dobit preko sistema planiranja proizvodnje i komercijalizacije određenog proizvoda i usluge. Što su troškovi dobijanja proizvoda ili pružanja usluga relativno niži u odnosu na konkurenciju, prednost je veća i firma može da je iskoristi u sticanju dobiti. Preduzeća su u stalnom traganju za načinom koji bi mogao da im omogući da smanje troškove proizvodnje.

Budući da troškovi za radnu snagu predstavljaju značajan deo ukupnih troškova, firme će pokušati da kapitalom (sistemskim uređajima i mašinama) zamene radnu snagu (najradikalnija transformacija organizacije proizvodnje). Druge promene, omogućavaju smanjenje troškova: praksa ,,tačno na vreme,, i ,,nula robe u skladištima,, , omogućavaju smanjenje troškova transporta i skladištenja robe preduzeća.

Ukupni troškovi mogu se bitno smanjiti i povećanjem dimenzije kompanije. Veći obim poslovanja omogućava da se podele troškovi mašine ili uređaja na veliki broj jedinica proizvoda. Ovaj fenomen ekonomije obima omogućava ekonomiju iskustva – što firma izrađuje više proizvoda, sposobnija je da poboljša njihovu izradu i pronađe način, kako da smanji troškove proizvodnje.

Ipak, postoje granice privrede, jer je dimenzija ogranka ograničena rasejanošću klijentele (nije rentabilno imati mnogo udaljenih ogranaka istog proizvodnog centra, jer su troškovi transporta veći). Dugo vremena, traganje za ekonomijom obima ili iskustva sukobljavalo se s potrebom za diferencijacijom proizvoda – nije bilo moguće da se istovremeno proizvodi veliki broj jedinica uz pomoć mašine i da se dobiju različiti proizvodi. Ova prepreka je ipak uklonjena, zahvaljujući novijem tehnološkom progresu. Tako uvođenje informatike u proces proizvodnje, omogućava da se mnogo brže registruju specifična svojstva dobra koje se stvara, jer ista mašina može da proizvodi veoma različite proizvode.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: