DOMAĆINSTVA I DOHODAK

U celini, domaćinstva drže značajan deo bogatstva zajednice (lokalne i nacionalne). Poreklo tog bogatstva (plate, finansijski dohodak ili nekretnine) i kako ga domaćinstva upotrebljavaju, od velikog su uticaja na ekonomski život građana zajednice. Glavne odluke koje bi trebale da se donose u jednom domaćinstvu, odnose se na potrošnju i ponudu rada uz maksimalno zadovoljenje potreba (koristi) domaćinstva.

Značajna hipoteza ,,metodološkog individualizma,, koju prećutkuje globalna današnjica, ogleda se u ekonomskoj realnosti da se domaćinstva ponašaju kao da su sastavljena od samo jedne osobe ili kao da svi članovi domaćinstva imaju iste želje.

Dohodak domaćinstva proizilazi iz dva izvora: iz proizvodne aktivnosti ili držanja imovine (primarni dohodak) ili iz transvera koji odobrava država ili lokalne zajednice (transferni dohodak). Tako da, bruto dohodak domaćinstva (BDD), koji predstavlja skup svih dohotka domaćinstva, umanjen za obavezna plaćanja državi ili lokalnoj zajednici predstavlja, raspoloživi dohodak – umanjen BDD za iznos poreza na dohodak. Neto platom se naziva deo koji ostaje posle svih uplata za socijalna osiguranja (zdravstveno, penziono, nezaposlenost…) i trebao bi da iznosi oko 80% bruto nagrade zaposlene osobe. Dohodak od svojine nad finansijskim aktivama, dolazi od akcija (dividendi) ili zajmova (kamata).

Dva elementa mogu dovesti do evolucije raspoloživog dohotka domaćinstva prema povećanju ili smanjenju. Privredni rast uglavnom ima pozitivan uticaj na dohodak domaćinstva. Bogatstvo koje stvara privreda povećavajući deo dodatnog bogatstva, obavezno pripada domaćinstvima preko povećanja plata ili povećanjem berzanskog prihoda, kao i smanjenjem poreza koje omogućava privredni rast. Obrnuto, usporavanje ekonomskog rasta, negativno se odražava na prihod domaćinstva.

Politika aktiviranja potrošnje ima za cilj da se poveća raspoloživi dohodak domaćinstva, kako bi se stimulisala potražnja, odnosno zapošljavanje. Najveći deo dodatne kupovne moći, raspodeljen je osobama na novootvorenim radnim mestima. Opšti kontekst predstavlja platna umerenost, stvorena uvođenjem četrdesetčasovnog nedeljnog radnog vremena.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: