PODRŽAVANJE POSTOJEĆIH BIZNISA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Ekonomski centar svake zajednice, predstavljaju njeni mali biznisi. Podrška postojećim biznisima da postanu efikasniji i uspešniji, predstavlja najbrži put do stvaranja novih radnih mesta i osnaživanja ekonomije u zajednici. Svaka zajednica se u svom razvoju mora suočiti sa dva najznačajnija uzroka neuspeha – neiskusnog menadžmenta i neadekvatnog finansijskog poslovanja.

Razvojni centri za podršku malim biznisima, često mogu biti od velike pomoći sa svojim programima obuke iz menadžmenta i profitabilnog poslovanja. Udruženja za razvoj zajednice i fondovi, mogu davati garancije i pružati finansijsku podršku referentnim biznisima, razvijajući poslovne, trgovinske i industrijske zone i objekte, pri čemu imaju važnu ulogu u razvoju mnogih gradova. Uspešni napori zajednice da se ojačaju lokalni biznisi, mogu se fokusirati na razvijanje poslovnih partnerskih mreža (mreža pronalazi tržište, povezuje dobavljače sa kupcima, prati mogućnosti za udruženu proizvodnju i zajedničku nabavku, organizuje forume za razmenu poslovnih ideja i istražuje mogućnosti za što racionalnije raspolaganje zalihama…). Iako među partnerima u mreži vlada žestoka konkurencija, mrežni partneri međusobno komuniciraju, posećuju jedni druge i ulaze u fleksibilne poslovne odnose (nastupajući zajedno članovi mreže – smanjuju cenu materijala, stručnih usluga i marketinga, dok im zajednička proizvodnja, koju ni jedna mala firma ne bi bila u stanju sama postići, osigurava zajednički pristup većem tržištu).

Zajednica bi programskim aktivnostima prikupljanja kapitala i obezbeđivanja tržišta za proizvode, trebala podržavati poslovanja agrarnih biznisa i razvoja poljoprivrede, koji predstavljaju sve popularniju alternativu u lokalnim biznisima. Poljoprivrednici (agrobiznismeni i farmeri ’ individualci i članovi kooperative) prodaju deo svojih useva klijentima u zajednici, u jesen i zimu (sezonski), kada su njihovi prihodi inače najniži, tako da klijenti imaju sveže voće i povrće. Od toga svi imaju koristi – farmeri ostvaruju prihod i zimi, potrošači dobijaju letnji popust, a zajednica će ojačati svoje zalihe hrane i agrobiznis. Drugi izvor podrške za porodične farme je udruživanje (uvećavanje spajanjem) zemljišnog poseda u zajednici (koje takođe, doprinosi stvaranju povoljnih stambenih uslova). Zajednice koriste ovakva udruživanja radi očuvanja dostupnosti i povoljnosti zemljišta za građane i farmere sa nižim prihodima i ostalima, za koje bi rast cena zemljišta značio selidbu ili bankrot (lakše se podnose pritisci razvoja, podržava se nadzor zemljišta, unose se novine u lokalne poljoprivredne aktivnosti i stimuliše se saradnja među farmerima). Stanovnici lokalne zajednice, takođe mogu preduzimati neophodne korake, kako bi podržali postojeće biznise, što dovodi do podržavanja novih lokalnih biznisa.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: