SPREČAVANJE ODLIVA SREDSTAVA IZ LOKALNE ZAJEDNICE

Skoro da ne postoji deo života, koji nije povezan sa tržištima van lokalne zajednice. Ipak, mnoge stvari koje uvozimo, pogotovo one najneophodnije kao što su – energenti, hrana, voda, lekovi, građevinski materijali, često se mogu naći na domaćem tržištu pod povoljnim cenama.

Po ,,analogiji sa kofom,, ovakvi troškovi predstavljaju rupe – odlive. Pre nego što se dolije još novca u kofu, trebalo bi zapušiti neke rupe. Ova strategija se može nazvati ,,zamena za uvoz,, ali ipak predstavlja nešto ozbiljniji pristup od sprovođenja stare poslovice ,,svaki ušteđeni dinar je zarađeni dinar,, – na lokalnom nivou. Igrajući se sigurnije opcije, zajednica će dostići puni zamah i doći u stabilniju poziciju, što će joj omogućiti da uživa u plodovima strategije (važna ali često previđena ekonomska mogućnost).

Kad zajednica spreči neki odliv sredstava, time vraća novac lokalnoj privredi, gotovo jednako sigurno, kao kada ostvari prihod kroz razvoj nove industrije. Na isti način, kad građani troše svoju ušteđevinu, korist koju lokalna privreda od toga ima se multiplicira, jednako kao i kad zajednica ostvaruje prihod – više novca u opticaju stvara veću vrednost, plaća više plata, finansira više investicija i konačno, stvara više radnih mesta. Za razliku od prihoda, ušteđevina je otporna na inflaciju – kad se jednom isključi neki trošak, više se ne mora brinuti o porastu cene te stavke. Novac potrošen na domaću robu i usluge, često odlazi malim biznisima, koji su osnova većine lokalnih privreda.

Sprečavanje odliva sredstava, može okrenuti stav cele zajednice. U svakoj zajednici mnogo robe i usluga koje se nabavljaju iz drugih mesta, proizvode se ili mogu biti proizvedene i u zajednici. Čak i kada neka roba ne može biti proizvedena lokalno, često može biti iskorišćena na efikasniji način, a da pritom ostvareni rezultat bude nepromenjen. Ovo je verovatno najsigurnija strategija ekonomskog razvoja. Da bi promovisale lokalnu nabavku proizvoda i usluga, neke zajednice su stvorile sopstvenu valutu, čija vrednost iznosi jedan sat radne snage ili dogovorenu protivrednost u robi ili uslugama (npr. prosečna lokalna primanja – 5 €/h – pridržavaju se svi pojedinci i biznisi u opticaju).

Naravno, nije uvek neophodan službeni program, da bi se sprečio odliv sredstava. Većina gradova ima neku formu razmene ili neformalne ekonomije (sive zone), koja omogućava zamenu uvozne robe i usluga lokalnim. Iako je neformalna ekonomija nepopularna, nije beznačajna (npr. na osnovu istraživanja, procenjeno je da je kvantitativna vrednost neformalne ekonomije, jednaka prosečno 100 radnih mesta u zajednici, koja ima oko 2000 stanovnika – 5% stanovnika više zaposleno).

Zamena uvoza, racionalizacija resursa, programi lokalne nabavke i jačanje neformalne ekonomije, predstavljaju važne korake unapred, koji vode ka oslanjanju na vlastite resurse i ključni deo svake strategije ,,lokalne globalizacije partnerstva,, i sve više nepredvidivoj ekonomiji – ekonomski gledano, mogli bismo to nazvati ,,povečanjem produktivnosti,,. Što racionalnije budemo raspolagali resursima i što više budemo praktikovali lokalnu nabavku i proizvodnju po realnim cenama (pogotovo stvari neophodnih za život), lokalna privreda će biti sve življa i lakše će podnositi spoljašnje šokove i promene.

Advertisements

O borefor
Blog afirmiše nezavisnu mrežu ekonomskih aktivnosti i inicijativa građana zajednice sa ciljem da modifikuju ili čak osujete pojedine neprimerene i nedemokratske aspekte ekonomske politike vlasti. Nije uvek lako utvrditi na kojoj tački, aktivnosti vlasti postaju nedemokratske. Mnoge demokratski izabrane vlasti, konsultovaće nezavisne javne forume i načiniti kompromis sa njima, pošto je to suštinska odluka vladanja po načelu saglasnosti. Pojedine interesne grupe imaju mnogo veći uticaj na vlast nego neke druge, zahvaljujući svojoj organizovanosti, bogatstvu i vezama. Uticaj na lokalnu vlast BorskiEkonomskiForum smatra demokratskim, samo ako potiče od javnog ekonomskog interesa građana lokalne zajednice i ne prihvata koncentraciju bogatstva ili moći u rukama nekolicine partijskih oligarha, demagoga i poltrona. Demokratska lokalna zajednica treba posvetiti, posebno nezavisno savetodavno mesto ekonomskim aktivnostima i inicijativama svojih građana, koji zastupaju javne interese i lokalnom stanovništvu koji u slučajevima svojih društvenih, ekonomskih ili psihofizičkih umanjenih sposobnosti, nije u mogućnosti da sa svojim ličnim stavom učestvuje u kontinuitetu javnog dijaloga o strateškim interesima u političkom procesu zajednice. Posetioci BorskogEkonomskogForuma - komšije, sugrađani, prijatelji i partneri naše zajednice, mogu u skladu sa standardnim pravilima blogovanja, izražavati svoje konstruktivne i dobronamerne stavove i sugestije (komentare, tekstove, vizije...) i sadržajno diskutovati u javnom dijalogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: